VAR INTE EN FEGIS! VÅGA PROVA NYA MATRÄTTER!

Är du kinkig med maten? Sluta genast med det om du vill undvika de värsta folksjukdomarna och istället vill njuta av en behaglig livsstil. Det har nämligen framkommit att folk som undviker viss mat har en betydligt sämre hälsa än övriga befolkningen. 

En finsk studie som studerat individer mellan 25-74 år har kommit fram till att de som vågar prova nya godsaker att stoppa i munnen har en klart bättre hälsa
 

För att ha ett varierat kostintag så är det är inte nödvändigt att festa loss på larver och gräshoppor som mina barn och jag gör ibland. Det är krispigt och gott och fullt av protein! Men... inte för alla smaker! Man behöver alltså inte gå till det extrema för att få en hälsosammare livsstil utan vad som gäller här är VARIATION! Våga testa nytt!

Mystisk dryck med basilikakärnor. Inte direkt det godaste jag druckit men det är kul att prova på nytt!
Mystisk dryck med basilikakärnor. Inte direkt det godaste jag druckit men det är kul att prova på nytt!

Individer som vägrar prova på nya maträtter och speciellt de som lider av matfobi, drabbas i högre risk av diabetes 2 och hjärt- och kärlsjukdomar jämfört med individer som vågar prova ny mat. 

Tusenårigt ägg! Ägg som legat nergrävt i marken och fått en märklig gråsprickig färg på skalet och inuti är alldeles svart. Smakar fruktansvärt äckligt men det är kul att prova nytt!
Tusenårigt ägg! Ägg som legat nergrävt i marken och fått en märklig gråsprickig färg på skalet och inuti är alldeles svart. Smakar fruktansvärt äckligt men det är kul att prova nytt!

Individer som lider av matfobi har klart sämre kostvanor. De äter mindre fiber och protein än vad de gör som vågar prova på nya maträtter. De  äter också mer salt och mer mättat fett vilket ju inte är bra. Alla dessa saker sammantaget kan vara delaktiga till att öka risken för kroniska sjukdomar. 

Det ser inte ut som att den röda jellyn var så där jättegod. Men, men det är kul och nyttigt att prova nya prylar även om de smakar gammal apa ibland....
Det ser inte ut som att den röda jellyn var så där jättegod. Men, men det är kul och nyttigt att prova nya prylar även om de smakar gammal apa ibland....

Det är väldigt gentiskt betingat om man ogillar nya maträtter eller drabbas av matfobi. Upp till 80 % av de som undviker nya maträtter eller  drabbas av matfobi har föräldrar eller andra nära familjemedlemmar som känner samma obehag inför ny föda. Men det är inget man kan skylla på för matfob går att tränas bort.  Allra bäst är det så klart om man redan som barn vänjer sig vid att testa nya maträtter men om man inte har haft det privilegiet som barn att man fått uppleva nya smaker så ska man inte misströsta; även som vuxen kan man träna upp sig till att bli mer modig. 

Inuti ett tusenårigt ägg ser det ut så här. Yummi....nej kanske inte...blääh snarare...... Inuti ett tusenårigt ägg ser det ut så här. Yummi....nej kanske inte...blääh snarare......


Det är bara till att bita i det sura äpplet eller vad man nu bangar för att sätta tänder i.  Alla fobier och allt motstånd kräver hårt jobb för att ta sig igenom men i detta fallet är det verkligen värt det - alla insatser man  gör för att minska risken för kroniska sjukdomar är väl värda att kämpa för.

 

Referenser;

Food neophobia associates with poorer dietary quality, metabolic risk factors, and increased disease outcome risk in population-based cohorts in a metabolomics study (2019)
Heikki V Sarin Nele Taba Krista Fischer Tonu Esko Noora Kanerva Leena MoilanenJuha Saltevo Anni Joensuu Katja Borodulin Satu Männistö 
Kati KristianssonMarkus Perola
The American Journal of Clinical Nutrition, nqz100, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz100

Genetic and environmental influences on food preferences in adolescence1,2
Andrea D Smith,3 Alison Fildes,3 Lucy Cooke,3,4 Moritz Herle,3 Nicholas Shakeshaft,5 Robert Plomin,5 andClare Llewellyn3,*
Am J Clin Nutr. 2016 Aug; 104(2): 446–453.

 

Kommentera gärna: